Het klimaat, wanneer is de tijd om te gaan?

 

Het klimaat in Brazilië is fantastisch, maar verschilt veel met wat we gewend zijn in Nederland. Dit komt omdat het grootste gedeelte van Brazilië op het zuidelijk halfrond ligt, waardoor de seizoenen precies tegenovergesteld zijn aan die van Nederland. Wanneer het hier dus winter is, kun je in Brazilië genieten van de zomer, waarbij het klimaat overal kan oplopen tot 35 graden. Binnen de landsgrenzen van Brazilië zijn er ook nog verschillen in temperatuur. Zo is er een tropisch regenklimaat in het Amazonegebied, waar het vochtig is met hoge temperaturen. Langs de zee heerst er een tropisch zeeklimaat, in het noordoosten een steppeklimaat, met droogte en hoge temperaturen en in het zuiden een subtropisch klimaat.

De zomer in Brazilië luidt ook gelijk het regenseizoen in. Hier hoef je je overigens helemaal geen zorgen over te maken. Dit gebeurt een paar keer per week en als het gaat regenen is dat vaak pas aan het eind van de dag en het houdt dan een uur tot een paar uur vol. Je hoeft niet bang te zijn dat je vakantie hierdoor in het water valt.

De Braziliaanse winter mag eigenlijk geen naam hebben. Alleen in het zuidelijke deel van het land merk je dat de temperatuur wat naar beneden gaat, een enkele keer zelfs tot richting het vriespunt, maar met een gemiddelde van 17 is het zeer goed te doen. In de rest van Brazilië merk je weinig van een daling in temperatuur door de winter.

Er valt dus weinig te zeggen over wanneer nou precies de ideale tijd is qua klimaat om naar Brazilië op vakantie te gaan, als je tenminste door het land wilt reizen. Feit is wel dat Brazilië zich het hele jaar door uitstekend leent als vakantiebestemming. En met alles wat dit land je te bieden heeft is een rondreis ideaal, want eigenlijk is er teveel te beleven om maar op 1 plek te blijven hangen.