Inentingen verplicht?

 

Voor Brazilië zijn geen inentingen verplicht, maar ik raad je toch sterk aan de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Aanbevolen is de inenting tegen gele koorts, dit geldt voor bezoek aan bepaalde provincies. Wanneer je hiertegen voor het eerst wordt ingeënt duurt het 10 dagen voordat de bescherming intreedt (wees dus op tijd). Ook zijn de inentingen tegen hepatitis A en DTP (Difterie, Tetanus, Polio) zeer raadzaam om te laten doen.

Er worden nog meer inentingen aangeraden, zoals tegen rabiës (bekend als hondsdolheid), tuberculose, bilharzia, hepatitis B en buiktyfus, maar deze gelden in de meeste gevallen pas bij een langer verblijf (>3 maanden).

In het Amazonegebied komt malaria voor, hiertegen kun je malariatabletten gebruiken. Wat ook helpt een muggenprik tegen te gaan is het zo veel mogelijk dragen van lange mouwen en broekspijpen in dit gebied. De malariamug is actief van zonsondergang tot zonsopgang. Het is ontzettend handig om een muskietennet (klamboe) mee te nemen, die heb je onder andere met een aangebracht insectendodend middel erop (Deltamethrin, wat niet schadelijk is voor mensen), waardoor de muggen bijna geen kans hebben. In hotels met airconditioning is een klamboe overigens niet nodig.

Mocht het nodig zijn (en dat is natuurlijk niet te hopen), dan zijn er in Brazilië in de steden uiteraard ziekenhuizen en apotheken aanwezig.

Neem voor meer informatie en welke inentingen op jou van toepassing zijn altijd contact op met je huisarts of de plaatselijke GGD! Doe dit wel ruim voor vertrek en wacht niet tot de laatste week!