Handig om te weten

 

Geld

In Brazilië wordt betaald met de Real (BRL). Een Real is ongeveer 41 Eurocent. Dit is natuurlijk een indicatie, aangezien de koers kan schommelen.

In de grote steden kan er gewoon gepind worden en de meeste hotels en restaurants kun je betalen met een creditcard. Met een rondreis moet je er rekening mee houden dat er in de toeristische streken vaak alleen met contant geld kan worden betaald, want hier accepteren ze vaak geen creditcards.

Fooi

In Brazilië is een fooi geven heel gebruikelijk. Er wordt in restaurants en hotels vaak een fooi van 10% verwacht, al is dit in restaurants vaak al bij de rekening inbegrepen. Dit staat dan op de bon. Afhankelijk van de service kun je naar eigen inzicht een fooi geven. Een taxichauffeur verwacht overigens geen fooi.

Reisdocumenten

Voor een vakantie naar Brazilië heb je een geldig paspoort nodig, die nog ten minste geldig is tot 6 maanden na terugkeer in Nederland.

Ben je van plan om langer dan 3 maanden in Brazilië te blijven dan is een visum verplicht.

Internet

Er zijn in Brazilië tegenwoordig genoeg internetcafés te vinden waar je voor een lage prijs lekker kunt internetten met het thuisfront.

Telefoneren

Als je vanuit Brazilië naar Nederland wilt telefoneren is het aan te raden om dit vanuit een telefooncel te doen en niet vanuit je hotel of met je mobiele telefoon. Bellen vanuit een telefooncel is in verhouding een stuk goedkoper. Het is handig om te weten dat je ook via internet gewoon kunt bellen.

Elektriciteit

Het voltage verschilt nogal in Brazilië. In de ene plaats is het 110V en in de andere 220V. Het is dus sterk aan te raden (lees: noodzakelijk) om een verloopstekker mee te nemen.

Taal

De taal die gevoerd wordt is Portugees met een accent. Als tweede taal komt Engels, Italiaans, Spaans en Duits voor.

Oppervlakte

Brazilië heeft een oppervlakte van ruim 8,5 miljoen vierkante kilometer. In vergelijking, Nederland heeft een oppervlakte van 41,5 duizend vierkante kilometer. Daarmee past Nederland ruim 200 keer in Brazilië.

Vliegen

Als je gaat vliegen, vergeet dan niet de juiste handbagage mee te nemen. Handbagage die ook in de bagagevakken boven de stoelen past. Anders mag je het vaak niet meenemen van de vliegtuigmaatschappijen, met mogelijke extra kosten tot gevolg. De juiste afmetingen van de handbagage verschillen per vliegtuigmaatschappij, je kunt deze maximale afmetingen (en er is vaak ook een maximaal gewicht) opzoeken op internet. Natuurlijk wil je er ook voor zorgen dat je goedkoop kunt vliegen. In dat geval kun je het best www.vliegtickets.com raadplegen, aangezien je via deze website standaard ook goedkope vliegtickets kunt komen.