Het Amazonegebied

 

Waar Brazilië natuurlijk onder andere om bekend staat is het Amazonegebied, het grootste regenwoud op aarde. Met een oppervlakte van rond de 4 miljoen (!) vierkante kilometer bestrijkt het bijna de helft van de totale oppervlakte van het land.

In het Amazonegebied kun je genieten van allerlei soorten flora en fauna.

Ongeveer de helft van alle bomen en planten die er op deze wereld bekend zijn (en dat zijn er rond de 5 miljoen) zijn te vinden in het Amazonegebied. Een paar veel voorkomende boomsoorten zijn onder andere de palm, laurier, papaja en de vijgenboom. Bekende planten zijn de orchidee (met meer dan 20.000 soorten goed vertegenwoordigd), de waterlelie en de heliconia.

In het dierenrijk is er ook een grote hoeveelheid variëteit te zien. Zo vliegen er zo’n 1200 vogels in de rondte, waaronder papegaaien, ooievaars, de havik en de toekan. Ook vliegen er in het Amazonegebied meer dan 1800 soorten vlinders.

Er leven 250 soorten zoogdieren, zoals de jaguar, apen (30 soorten) en dolfijnen (o.a. de roze rivierdolfijn). Behalve dolfijnen zwemmen er ook gevaarlijke vissen rond, denk maar aan piranha’s, pijlstaartroggen en sidderalen. In de Amazone rivier zwemmen meer dan 2500 soorten vis.

De Amazone rivier is meer dan 7000 kilometer lang (ruim 3000 kilometer loopt door Brazilië) en bevat zo’n 20% van het totaal aanbod aan zoet water van de wereld. Op het breedste stuk is de rivier wel 12 kilometer.

Wie een vakantie naar Brazilië in gedachte heeft raad ik zeker een bezoek aan dit paradijs voor dieren en planten aan. Je zult je ogen niet geloven!